教師資料查詢 | 類別: 研究報告 | 教師: 李順發 Shun-fa Lee (瀏覽個人網頁)

標題:人口與經濟成長
學年101
學期1
出版(發表)日期2012/08/01
作品名稱人口與經濟成長
作品名稱(其他語言)Population and Economic Growth
著者李順發
單位淡江大學產業經濟學系
描述計畫編號NSC101-2410-H032-020 ;
研究期間201208~201307 ;
研究經費425,000
委託單位行政院國家科學委員會
摘要We expand the channels of child-rearing cost and introduce endogenous labor supply to the model of Yip and Zhang (1997) to investigate the relationship between population and economic growth. Many empirical papers show that this relationship is negative but none of economic papers can use a theoretical model to explain it. This proposal tries to find what kind of conditions under the model is consistent with this relationship.;本計畫想要建構一個人口成長和經濟成長內生化的模型,討論人口與經濟成長間的關係。不管是橫剖面或時間序列的資料,皆顯示人口與經濟成長間呈現負向關係。在內生成長模型裡加入內生的生育行為,並無法解釋為何人口與經濟成長間呈現反向關係,如Yip and Zhang (1997)。因此本計畫嘗試將此模型延伸,修改小孩養育成本的設定及加入勞動供給的選擇行為,討論在怎樣的模型設定及參數條件下,可解釋此實證關係,並進一步討論這些條件的合理性。
關鍵字
語言中文
相關連結
Google+ 推薦功能,讓全世界都能看到您的推薦!