教師資料查詢 | 類別: 研究報告 | 教師: 李順發 Shun-fa Lee (瀏覽個人網頁)

標題:政府融通方式的比較---以內生成長模型為例
學年97
學期1
出版(發表)日期2009/01/01
作品名稱政府融通方式的比較---以內生成長模型為例
作品名稱(其他語言)Government Financings in an Endogenous Growth Model
著者李順發
單位淡江大學產業經濟學系
描述計畫編號NSC98-2410-H032-041;研究期間200908~201007;研究經費733,000
委託單位行政院國家科學委員會
摘要本計畫將在內生成長模型的架構,從經濟成長率、通貨膨脹及社會福利的觀點,分別比 較所得稅融通、債券融通和貨幣融通的優劣。在內生成長的文獻中,大部分的文獻僅比 較所得稅融通(消費稅)和貨幣融通,很少文獻加入債券融通一起討論。然而現實的世 界中,公債融通在先進國家中已是不可或缺的融通方式,也是彌補政府財政赤字的主要 方式。這正是本計畫的主要目的,加入公債融通一起討論,分析傳統文獻對所得稅融通 與貨幣融通的結果是否會改變?以及公債融通是否優於其他兩種融通方式? This proposal is to compare the alternative government financings from the point of views of economic growth, inflation and welfare in an endogenous growth model. In the past endogenous-growth literatures, most of them focus on income-tax financing and money financing, without discussion on bond financing. However, issuing bond has been a popular financing to support the government deficit in the industrial countries. For this reason, I introduce bond financing into this model to reexamine the issues on alternative government financings.
關鍵字
語言
相關連結
SDGs
Google+ 推薦功能,讓全世界都能看到您的推薦!