期刊論文

標題 戰船與沉船:廣丙艦的奇特遭遇
學年 103
學期 2
出版(發表)日期 2015/05/10
作品名稱 戰船與沉船:廣丙艦的奇特遭遇
作品名稱(其他語言)
著者 李其霖
單位 淡江大學歷史學系
出版者 長崎市:東亞漢學研究學會
著錄名稱、卷期、頁數 東亞漢學研究 5,頁246-262
摘要 Guang Bin ship is one of the new warship in the Self-Strengthening Movement in Qing Dynasty.
 Guang Bin ship had been under Guangdong Navy, but she was trained in Yellow Sea and participated in First Sino-Japanese War. Eventually , she became Japanese captives. After preparing for the Japanese Navy, and being sent to Taiwan sea area for training, Guang Bin ship was sunk into sea area of Penghu on Dec.21st, 1895.;廣丙艦是清朝自強運動後所製造的新式戰船之一,原本配置於廣東水師的廣丙艦,被抽調至黃海一帶進行移防訓練,在沒任何準備之下,參與了清日甲午海戰。在清日甲午海戰之中,雖無重大戰績,但也避免遭到日軍擊沉,最後成為日軍俘虜。被編制為日本海軍的廣丙艦,派至到臺灣海域進行訓練,最後因觸礁,沉沒於澎湖將軍海域一帶。
關鍵字 戰船; 沉船; 廣丙艦; 澎湖
語言 中文
ISSN 2185-999X
期刊性質 國外
收錄於
產學合作
通訊作者
審稿制度
國別 日本
公開徵稿
出版型式